Hjortron (6th-8th grade Intermediate)


Hjortron är en fortsättningsgrupp för ungdomar som går i 6th-8th grade i amerikansk skola och som har baskunskaper i svenska språket. Målsättningen för Hjortronen är att öka förmågan att läsa och skriva på svenska samt att lära sig om Sverige. Eleverna får övning i att läsa, skriva och uttrycka sig muntligt på svenska. Berättelser, sånger, pedagogiska lekar och spel, samt text och arbetsböcker ingår som undervisningsmaterial. En viktig del är också att lära sig om svenska traditioner och högtider. 

Klasschema
14.30 - 15.30 Lektion 1
15.30 - 15.45 Fika
15.45 - 16.00 Rast
16.00 - 17.00 Lektion 2

**********************************************************************

Vår lärare: Petra Homer
Email: petrahomer@hotmail.com
Assistent:
Fredrik Bengtsson


De flesta av er känner mig sedan tidigare, men för er som inte känner mig, så heter jag Petra. Jag har undervisat på SSC sedan den startade 2007. Jag har två döttrar Elsa och Greta.
Jag har en gymnasielärarexamen med inriktning i kemi, biologi och naturkunskap med mig i bagaget från Linköpings Universitet. Jag har även en examen i molekylärbiologi och just nu arbetar jag som laboratorieassistent på CUs Hälsouniversitet.
Jag ser fram emot ett nytt läsår på Svenska skolan och att jobba med Svenska Distans, och det ska bli roligt att träffa mina nya elever! Jag hälsar er hjärtligt välkomna till Hjortron-klassen!


**********************************************************************

Senaste lektionssammanfattning:


10:e september 2017
​Vi började lektionen med att presentera oss, berätta hur gamla vi är och i vilken klass vi går i Amerikanska skolan. Vi pratade om Sverige och och vilken anknytning vi har dit, om vi besökt Sveirge och vad vi brukar göra när vi är där. Sedan fick varje elev ge två påståenden – ett sant och ett falskt som vi andra fick gissa vilket som var vilket. Barnen var uppfinningsrika och duktiga att hitta på roliga påståenden!

Sedan spelade vi charder där eleverna fick dra ett ord/bild och utföra odert/bilden med sin kropp utan att använda ord medans vi gissade.

Innan rasten loggade vi in oss på Espresso (online.liber.se) och började jobba med uppgifterna från Svenska Distans. Barnen var duktiga på att logga in och navigera i programmet, men tyvärr var vårt wifi ganska dåligt och det tog lång tid att ladda många sidor och youtube klippen. SSC styrelse är informarade om detta och förhoppningsvis så blir det bättre till nästa lektion.

På rasten spelade vi kubb ute på lekplatsen och det var populärt! Vi fikade även där ute.

Vi pratade sedan om hur vi vill lägga upp höstterminen, vad eleverna vill lära sig och hur. De bestämde sig för att fördjupa sig och skriva om en svensk popartist som ett individuellt projekt. Jag tror att dom kommer bli förvånade av hur stor betydelse Svensk popmusik har i musikvärlden! Jag tipsade dem om att google “svenska popartister” eller “Swedish pop artists” för att få lite förslag – och ni kan gärna hjäpla dem och vägleda dem att hitta en artist som passar deras musiksmak eller intresse. Det kan även vara en muskier (trummis, gitarrist etc). Jag kommer sedan ge dem tid för att hitta information (http://wikipedia.se/, http://universalmusic.se, http://popmuzik.se/2016/01/100-grymma-latar-med-svenska-artister-apellista/, http://www.expressen.se/noje/har-ar-de-svenska-artisterna-som-tjanade-mest/) på Svenska där de kan läsa och samla information.


Läxa:
Läxa till nästa lektionstillfälle är att bestämma vilken svenska popartist eleven vill fördjupa sig i; hitta en lättare saga att läsa inför de yngre eleverna och/eller en lek om kan vara lämplig att leka med de yngre klasserna.

*****************************************************************************


Svenska Skolan Colorado Swedish School of Colorado